22 august 2008

Parkeringsskolen i Førde


Den skal tidlig krøkes som god parkeringssynder skal bli.
Førde har i tillegg til en del andre hederstitler også fått tilnavnet «bilistenes by». Det er ikke tilfeldig. Her er ingen restriksjoner på bilbruken. Ingen parkeringsvakter, ingen parkeringsavgifter, ingen tidsbegrensninger for hvor lenge bilen kan stå. Derfor kjører førdianerne bil uansett hvor de skal, og aller helst nesten inn døra på kjøpesenteret. Skilt, striper eller allminnelig vett og forstand teller ikke annet enn som uforpliktende anbefalinger. Det regner ofte og mye store deler av året her innerst i fjordenden. Kan være det er derfor det er så om å gjøre å korte inn avstanden mellom bilen og inngangsdørene?

Enda morsommere er det å se hvordan det ser ut på kveldene utenfor kommunens storstue, selve senteret for kultur og folkehelse, Førdehuset nå som ferien er slutt og aktivitetstilbudene starter opp igjen. Her kommer de kjørende i hver sin bil for å trene. Det første som fylles opp av mosjonistenes biler, er fortauskanten langs inn- og utkjøringa. To biler i bredden gjør ingenting hvis du kjenner den som har bilen innenfor og vet vedkommende ikke skal ut før deg. Det er om å gjøre å ikke miste et sekund når målet er mosjon og fysisk akivitet.

Hvorfor er det sånn? Finnes det et virus for vettløs parkering? Er det smittsomt eller ligger det i Sunnfjordgenet? Etter en studie i marken tror jeg at jeg har kommet på sporet av en mulig løsning. Det har med kultur å gjøre, og det skjer på Førdehuset det skjer. Om det er i regi av Folkeakademiet, kultur- eller undervisningsetaten vites ikke. Men sammen med alle andre tilbud om læring og personlig utvikling, har Førde parkeringsskole, eller rettere sagt et feilparkeringsskole. Du kan begynne så fort du får lov til å ta med sykkelen til Førdehuset. Det er der du lærer å svømme, spille håndball, volleyball, fotball eller hva som helst. Selvfølgelig lærer du å gi blaffen i parkeringsskilt også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar