30 november 2013

Førde er strøket av kartet

I år feirer Sogn og Fjordane 250 år som eget fylke. I den anledning har man slått på stortromma både seint og tidlig, og jubileumet er markert i hver krok av et omfangsrikt og mangslungent fylke. Det var altså her sjansen bød seg til å fjerne Førde fra kartet.

Men det har skjedd helt i det stille. Grunnen til at jeg oppdaget det var at jeg deltok på årsmøtet i Indre Sunnfjord Turlag. Der er det som vanlig et bord med ymse ting og tang for tur-ister, og som den kartomanen jeg er nappet jeg med meg et eksemplar av et kart som fylkeskommunen og fylkesmannen har utgitt til jubileumet. Det er et vakkert og detaljert kart med mye nyttig og interessant informasjon om historie, geografi, næring, utdanning og kultur. På baksiden av kartet har de også korte presentasjoner av hver kommune, inkludert kommunevåpen, folketall og areal. Sammen med disse er det et lite kart som viser hvor kommunene ligger og hvor kommunesenteret er plassert.

Vi fortsetter nedenfor bildet.
Sogn og Fjordane i følge Sogn og Fjordane fylkeskommune og Fylkesmannen i Sogn og Fjordane


Ved første øyekast ser alt ut til å være som forventet. Men da jeg begynte å følge kommunegrensene var det plutselig noe som skurret. For der, innerst i Førdefjorden er det... -INGENTING. Førde er borte!

Den selverklærte byen, av andre kalt 'bygda', 'hølet', 'Norges styggeste by' og roten til alt vondt i Sogn og Fjordane, i alle fall hvis man fester lit til media, avstemninger, sogninger, nordfjordinger og florøværinger, er borte! Jeg aner at feiringen rundt om har vært utslag av en dobbel agenda.

Fogderistriden er folkeforlystelse her i fylket som har gitt lokaliseringsproblematikk et ansikt. Nå er altså problemet løst. Et pennestrøk, eller rettere sagt et museklikk eller to fra kartleverandøren eMap i Trøndelag var det som skulle til. Men revolusjonen stopper ikke der. Etatene har mer på lager, og her blir foreslåtte kommunesammenslåinger bare barnemat:

  • Dale er ikke ikke lenger kommunesenter i Fjaler, men er flyttet til Ervika ved Førdefjorden. Borte er bekymringene om standarden på rv57. Nå kan ordfører Arve Helle kjøre over Dalsfjordbrua og ta i et tak for rv609 i steden. Kollegaen i Askvoll bli sikkert ikke lei seg for det. Kanskje er dette ledd i en plan om å få bro over Ålesundet også, realiseringen av en kystveien til Måløy og Ålesund?
  • I Høyanger har stemningen lenge vært dyster og de har slitt med at de ligger for langt unna E39. På kartet finner vi løsningen på det også. Vadheim har overtatt både navn og funksjon som kommunesenter. Hvordan de skal få flyttet Høyangerbadet blir sannsynligvis neste utfordring.
I gamle dager var 'Finn fem feil' morsom tidtrøyte i blader og aviser. Kanskje får dette en renessanse? Jeg vet i alle fall hva jeg skal fordrive tid med i jula mellom pinnekjøtt og kakeslag. Det finnes sikkert flere skjulte koder i dette kartet som avslører hva slags skumle konspirasjoner som rører seg i fylkeskulissene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar